Имейл маркетинг през 2018г – всичко, което трябва да знаете

Всеки ден нашите електронни пощенски кутии са препълнени с различни бюлетини, които не правят нищо друго, освен да ни отклонят от работата, която вършим, за да ги маркираме и изтрием, без дори да ги прочетем. Но от време на време получаваме бюлетин, който е толкова добър, че не само го четем, но дори го препоръчваме на наши приятели. Знаете ли как да стартирате успешен имейл маркетинг през 2018г.? Чудите се дали вашата имейл маркетингова стратегия работи? В света на ден се изпращат около 269 милиарда електронни писма. Чудите се как точно Вашето да привлече вниманието на аудиторията? От съществено значение е да се научите как да направите имейл маркетинг, който да достигне до целевата Ви аудитория и да задържи интереса й. До края на тази статия ще узнаете, кои са стъпките, които трябва да изпълните, за да имате успешна имейл маркетингова кампания, благодарение на която да постигнете поставените цели.

Имейл маркетинг ,https://webnime.com/

Имейл маркетинг

Но първо да разберем защо е нужно да използваме имейл маркетинг.

Едно от големите предимства на имейл маркетинга е, че хората използват електронната поща все по-често. В действителност 90% от възрастните и 74% от тийнейджърите използват електрона поща редовно. Това прави имейл маркетинга идеален инструмент за изграждане на взаимоотношения с клиентите, като допринася и за намирането на нови потенциални клиенти и повишаване на продажбите.

 1. Определете целите си

Имейл маркетинг през 2018г. ,https://webnime.com/

Имейл маркетинг през 2018г.

Всички добри маркетингови кампании започва с определяне на целите. Имейл маркетинг през 2018г. не прави изключение. За да проведете успешна кампания, помислете какво искате да постигнете. Главните цели при този вид кампании обикновено са свързани с намирането на нови клиенти и повишаване на продажбите, както и с увеличаване на ангажираността с Вашето съдържание и бизнеса Ви. Още една цел е да се поддържат съществуващите абонати чрез предоставяне на нещо, което те ще оценят. Повторно ангажиране на абонати, които не са особено активни.

 1. Типовете имейли

Има няколко различни типа имейли, които можете да изпратите. Хората ги групират по различни начини, но тук са трите ключови вида имейли.

 • Промоционални имейли – Всички сме запознати с този вид имейли. В тях се говори за оферти и продажби.
 • Релационни имейли – Те дават на абонатите това, което сте обещали, като седмичен бюлетин, безплатен подарък, подходяща информация, която могат да използват и т.н.
 • Транзакционни имейли – В тях ще откриете потвърждения за регистрация на абоната, потвърждаване на поръчки, информация за промените в профила на абоната. Този вид имейли обикновено се задействат от действията на абонатите, които са предприели на сайта Ви.
 1. Аудитория

Ако и преди сте правили имейл маркетинг, най-вероятно ще знаете каква е Вашата аудитория или целева група.  Но ако току-що сте започнали, ще трябва да направите някои проучвания, за да насочите правилно съдържанието си. Не се притеснявайте, ще започнете да събирате информация за абонатите в момента, в който изпратите първата си имейл кампания, така че следващия път ще имате реални данни, с които да работите.

 1. Планирайте имейлите

Имейл маркетинг през 2018г. ,https://webnime.com/

Имейл маркетинг през 2018г.

Щом вече сте определили целите си, познавате видовете имейли и сте определили аудиторията си, е време да планирате кампанията за имейл маркетинг през 2018г..
Добър подход е да се отбележи:
Честота на имейлите
Тип имейл (споменахме ги малко по-нагоре)
Обща представа за съдържанието
Основното действие, което искате абонатите да предприемат (например да се абонират за събитие, да Ви последват в социални медии, да закупят продукт)

 1. Тема

Темата на имейла играе ключова роля в това хората да отварят и прочетат Вашите имейли. Подобно на заглавието на публикацията в блога  Ви, темата трябва да заинтригува съзнанието на човек, така че той да иска да прочете имейла.

Нямате много думи да направите впечатление. Повечето теми са от 41 до 50 символа. Също така темата на имейла се показва и на мобилните устройства, така че е най-разумно важните части да се поставят в началото.

 1. Кука

Създайте кука още в началото на имейла, която да накара аудиторията да иска да прочете целия имейл. За да постигнете най-добри резултати, избягвайте да поставяте офертата си твърде рано. Първо накарайте хората да се чувстват комфортно и след това заявете Вашите предложения.

 1. Фокусирайте се върху дизайна на имейл маркетинга

Имейл дизайнът е от значение във всяка успешна кампания за имейл маркетинг през 2018г.. Ако Вашите имейли изглеждат ужасно, това се отразява зле и може да накара хората да спрат да четат. Много от тях проверяват пощата си от мобилно устройство, така че е важно имейлът Ви да се преоразмерява автоматично, независимо дали хората го четат на телефон, таблет или настолен компютър.

 1. Тествайте и проследявайте

Имейл маркетинг през 2018г. ,https://webnime.com/

Имейл маркетинг през 2018г.

И накрая, изпращането на имейла Ви е само първата стъпка в постигането на имейл маркетинговия успех. За да го постигнете наистина, трябва да продължите да събирате данни, за да подобрите бъдещите си кампании.

Независимо дали изпращате писма до 500 от своите клиенти или до 500 000 крайни потребители, винаги трябва да имате изградена стратегия, обучени служители, както и правилната софтуерна система. Всичко това ще гарантира успехът Ви.

Имейл маркетинг през 2018г. – всичко, което трябва да знаете
Оценете тази страница