Малка обява в Google My Business

Малка обява в Google my Business

Малка обява в Google my Business

Една от важните стъпки, която трябва да предприемете за успешна локална SEO стратегия е да заявите и потвърдите Вашата малка обява в Google My Business (GMB). Да регистрирате бизнеса си в GMB може да увеличи шансовете Ви да бъдете показани в Google. GMB е инструмент, чрез който да управлявате присъствието си онлайн. Позволява въвеждането на основна информация за фирмата Ви като адрес, телефонен номер, работни часове и приети видове плащания. Ако все още не сте си направили акаунт в GMB, ПОБЪРЗАЙТЕ. Това със сигурност ще Ви донесе положителни резултати. Посетете още сега страницата  https://www.google.com/business.

Много от бизнесите, които са си направили GMB са го забравили.  Tова е огромна грешка. Повечето фирми не осъзнават, че този инструмент има функции, които могат да оптимизират малките обяви. Трябва често да проверявате фирмената си регистрация, за да сте сигурни, че нейната точност остава непокътната.

Искате ли да научите повече? Тогава не спирайте да четете.

 1. Попълнете цялата информация, която Google изисква за Вашата малка обява в Google My Business

Има много въпроси, на които можете да отговорите, за да завършите потребителския си профил. Когато сте готови, Вашата малка обява в Google My Business ще притежава ценни данни. Те ще улеснят потенциалните клиенти да открият бизнеса Ви. И ако не въведете Вие тази информация, то друг би могъл. Много от собствениците на бизнес не осъзнават, че някой може да въведе промяна в обявата, включително и конкуренти.

Когато бъдете открити в GMB, потребителят вижда бутон, на който пише: „Предложете поправка.(Suggest an edit)“

Ако някой кликне върху тази опция, той може да редактира Вашата малка обява в Google My Business.  И дори да направи някои доста драматични промени. Това е една от причините, поради които трябва редовно да следите какво се случва с профила Ви. Не оставяйте съдбата на Вашата малка обява в Google my Business в ръцете на някого друг. Ще получавате известия, ако някой е предложил промени. Тогава можете да ги одобрите или не. Google насърчава хората, които са запознати с бизнеса Ви, да отговарят на въпроси. По този начин има възможността да научи повече информация за Вас. Как може да се случи това? Много лесно. Просто като кликнат върху линка –„Познавате това място? Отговорете на тези няколко бързи въпроса“. След това ще бъдат подканени да отговорят на някои въпроси за Вашия бизнес. Ако знаят отговора на въпроса, могат да дадат отговор. Ако не, въпросът може да бъде подминат.

Някои собственици „проплакват“, че конкурентите или други хора със злонамерени намерения могат да навредят на  техните малки обяви в Google My Business чрез тази функция. Философията на Google обаче е, че съдържанието, генерирано от потребители, помага за изграждането на пълния профил на фирмата. Същевременно това позволява на Google да експериментира с различни стратегии за онлайн търсене.

След като се впишете в GMB, не забравяйте да посещавате Вашата малка обява в Google my Business редовно.

Малка обява в Google my Business

Как да управляваме успешно нашата малка обява в Google my Business

 1. Публикации, които можете да включите във Вашата малка обява в Google My Business

Можете да развихрите въображението си. Добавете изображение, Call to Action (CTA) или връзка към друга страница.

Ето няколко идеи за публикации:

 • Събитие с дата и час.  Добавете и връзка към страницата за регистрация.
 • Създайте публикация за събитие „разпродажба“.
 • Имате нова публикация в блога си? Добавете кратко описание на публикацията в малката обява и я препратете към блога си.
 • Пускате нов продукт на пазара? Сложете негова снимка и линк към мястото, където хората могат да го закупят.

Възможностите за публикации са безкрайни! Възползвайте се от тази страхотна функция.

Малка хитринка: За да привлечете вниманието е необходимо да добавите изображение в публикацията си. В Google maps, изображението може да бъде отрязано. Може би ще Ви се наложи да изпробвате няколко размера, за да се уверите, че то е правилно оразмерено за Google карти. Трябва да се уверите и че изображението на обявата е добре видимо и за мобилни устройства. Това е изключително важно. Добре известно е, че средностатистическият човек използва телефона си много повече за сърфиране отколкото компютъра си.

За да започнете с „Публикации“, влезте в таблото за управление на GMB. Ще видите опцията „Публикации“ от лявата страна.

Направени са проучвания, които доказват, че профилът в Google my business спомага за по-доброто индексиране в онлайн търсачките.

 1. Бутон за резервации

Google има нова функция – бутон за резервация. Тя може да помогне на бизнеса Ви да се открои от тълпата. Ако имате какъвто и да е бизнес и използвате интегрирания софтуер за график, хората вече могат бързо и лесно да резервират среща с Вас, директно от Вашата малка обява в Google My Business. Това може да направи още по-лесно свързването с нови клиенти! Например, ако сте собственик на фризьорски салон, хората ще имат възможност онлайн да си запазват час при Вас. Страхотно, нали?

 1. Съобщения

А знаехте ли, че можете да позволите на потенциалните клиенти да Ви изпращат съобщения? Това е чудесен начин да се свържете директно с тях.

Ако не искате да получавате съобщения на личния Ви номер, можете да изтеглите приложението Allo на Google. Когато настроите профила си в Allo, използвайте същия номер, свързан с профила Ви в Google My Business. Когато някой Ви изпрати съобщение, ще получите известие от Allo.

Тази функция все още не е разработена до край. В момента съобщенията са достъпни само за мобилни уеб потребители. Хората също няма да виждат опцията „Съобщения“ в панела „Знания“ или в Google Карти. Единственият начин някой да Ви изпрати съобщение е ако Ви открият, докато сърфират в Google Chrome.

Малка обява в Google my Business

Google My Business

 1. Въпроси и отговори в Google my business ( Q&A)

„Въпроси и отговори“ е сравнително нова функция за локалното търсене в Google. Това е много готино! Както се подразбира от само себе си, хората могат да Ви задават въпроси. Вие пък имате възможността да им отговорите.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид относно тази функция:

 • Функцията „Въпроси и отговори“ не се вижда в мобилното приложение за GMB.
 • Трябва да влезете в таблото за управление на GMB, за да видите дали имате нови въпроси.
 • Не можете да наблюдавате „Въпроси и отговори“ на мобилно устройство, освен ако нямате телефон с Android.
 • Можете да използвате приложението Google Maps на устройства с Android, за да управлявате функцията за Q & A като бизнес. За да направите това, изтеглете приложението Google Maps. Влезте с имейл адреса, който използвате за регистрацията си в GMB и включете опцията за получаване на известия.

Малка хитринка 2: Важно е да отбележем, че всеки може да отговори на зададените въпроси. За да държите под око ситуацията, постарайте се да отговаряте бързо, точно и ясно. Ако установите, че някой злоупотребява с функцията Ви за Q & A на малката обява в GMB, се свържете с форумите за поддръжка на Google My Business.

 1. Google my busines – онлайн обратна връзка

За разлика от Yelp, който яростно обезкуражава собствениците на бизнес да поискат от клиентите си обратна връзка, Google насърчава собствениците на бизнеса да я искат. Отзивите онлайн се показват до Вашата малка обява в Google Maps и Панела “Knowledge” при търсене. Ревютата могат да помогнат на бизнеса Ви да се открои сред морето от резултати при търсене.

Ревютата онлайн влияят върху резултатите от търсенето, потребителското доверие и честотата на кликване.

Според проучването на BrightLocal от 2017 г. „Consumer Review Survey“:

 • 97% от потребителите четат онлайн ревюта за местния бизнес през 2017 г., като 12% търсят онлайн всеки ден местен бизнес.
 • 85% от потребителите вярват в онлайн ревютата, както и в личните препоръки.
 • Положителната обратна връзка допринася за създаване на доверие у 73% от хората, които са направили проучване.
 • 49% от потребителите искат да видят оценка от поне четири звезди, преди да изберат да използват, който и да е бизнес.
 • Отзивите са по-важни от всякога, като 30% от потребителите ги посочват като ключов момент, когато преценяват местния бизнес.
 • 79% от потребителите са прочели фалшив отзив през последната година

Когато клиентите оставят отзиви, било то добри или лоши – не забравяйте да им отговорите. Това показва, че цените и уважавате мнението на клиента. Какво ще стане, ако получите отрицателен отзив? Първо, не се страхувайте. Всеки има лош ден и повечето хора осъзнават това. Не трябва да се притеснявате и ако трол е дал само една звезда и има оставен лош отзив. Не си струва да се притеснявате за тези неща.

Извлечете най-доброто от Вашата малка обява в Google my Business

Надяваме се, тези функции Ви дадоха нова причина да влезете в профила си в Google My Business и да се заемете с развиването му! Успех на всички!

Малка обява в Google My Business
4.7 (93.33%) 3 votes