Мета тагове (Meta tags)

Къде се въвеждат и как влияят на SEO?

Мета тагове роботи, meta tags robots

Какво представляват т.нар. мета тагове ?

Мета тагове – това са думи, фрази и откъси от текста, които описват съдържанието на страницата. Те не се появяват на самата страница, а само в нейния HTML код. Правилната им употреба е отлична възможност за собствениците на уеб сайтове да предоставят на Google и останалите търсачки информация за услугите и продуктите, които предлагат онлайн. Това е единственият начин, по който техните алгоритми могат да разберат за какво се отнася сайтът, игнорирайки всичко останало. Това обаче не означава топ класиране в резултатите им. Meta tags са само малки парчета от пъзела наречен SEO оптимизация, с които основните търсачки се съобразяват при избора кои резултати са релевантни за индексиране на по-горни позиции и кои не.

Така, вече знаем, че мета таговете помагат за SEO, но не всички и не наведнъж. В тази статия ще Ви обясним как правилно да ги използвате, за да може по-добре да оптимизирате сайта си.

Ако искате да разберете дали една страница съдържа мета тагове, просто натиснете десния бутон на мишката върху нея и изберете „Изходен код на страницата“ (View Page Source).

View Page Source

Моментално ще Ви се отвори нов подпрозорец в браузъра с изписания HTML код. Мета таговете (ако има такива) ще бъдат изписани в горната част или в т. нар. <head> и като цяло изглеждат по следния начин:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset=“utf-8″>
<meta name=“Description“ CONTENT=“Какво е SEO оптимизация и как да бъдете на първа страница в резултатите на Google“>
<meta name=“google-site-verification“ content=“+nxGUDJ4QpAZ5l9Bsjdi102tLVC21AIh5d1Nl23908vVuFHs34=“/>
<title>SEO – оптимизация за търсачки</title>
<meta name=“robots“ content=“index,follow“>

Какви видове мета тагове съществуват?

Има четири основни вида мета тагове, за които си заслужава да научите малко повече. Някои от тях не са толкова полезни, колкото бяха преди време. Други пък е добре* да се използват редовно и със сигурност ще увеличат трафика към сайта Ви, предоставяйки на Google информация за това кои сте и какво предлагате.

Мета ключови думи (meta keywords) – това са думите/фразите, по които искате хората да Ви откриват в търсачките. Обикновено за една страница е добре да се вкарат около 5-6, но е важно да присъстват и в самото съдържание. Когато се вписват се отделят със запетаи.

Заглавие <Title> – въпреки, че технически не е мета таг, заглавието често се използва заедно с мета описанието (meta description). Тези маркери имат реално влияние при класиране в търсачките и са единствените от всички останали тагове, описани в тази статия, които са реално видими за обикновените потребители. Съдържанието на този таг обикновено се показва като заглавие в резултатите от търсенето (и разбира се в браузъра на потребителя).

Meta tags, мета тагове

Мета описание (meta description) – кратко описание на страницата. То трябва да съдържа желаната ключова дума/фраза. Мета описанието е ограничено до 156 символа, т.е. написаното текстово съдържание след тази дължина няма да бъде видимо. Ако то не бъде въведено, в резултатите при търсене ще се показва изваден цитат/фрагмент от самия текст на страницата.

Мета роботи (meta robots) – това са най-важните тагове, тъй като те Ви предоставят възможността да уточните дали една страница трябва да бъде индексирана от Google и останалите търсачки и дали искате или не искате линковете в нея да бъдат последвани. Вярвате ли или не, все още има случаи, при които някой „специалист в изработката на сайтове“ не е нагласил в настройките meta robots да се индексират и по този начин е пратил целия труд и бюджет, отделени за сайта в кофата за боклук. Целият сайт става невидим за търсачките и единственият начин да го намерите е като изпишете адреса му директно в лентата за търсене. Поради тази причина, използването им е от огромно значение.

Съществуват четири вида имплементации на мета роботите:

Мета тагове роботи, meta tags robots

Това, преведено на български, означава следното: „Не индексирай този сайт. Не следвай линковете в него.“ Сайтът Ви автоматично изпада от индексирането в търсачките и линковете в него нямат никаква тежест. Този таг се използва най-често, когато сайтът е в процес на изработка, защото ако Google започне да индексира непълно и незавършено съдържание, този сайт може да бъде наказан и никога да не достигне горни позиции в резултатите, дори след като бъде завършен напълно.

Мета тагове роботи, meta tags robots

Това, означава следното: „Индексирай този сайт, но не следвай линковете в него“. Използва се най-често от сайтове, които предлагат възможността на други хора да публикуват в техните сайтове свои линкове (в обяви или статии например), защото съдържанието на тези линкове може да бъде неподходящо, нецензурирано или вредно по някакъв начин за потребителите.

Мета тагове роботи, meta tags robots

В буквален превод: „Да не се индексира тази страница, но да се следват линковете на страницата.“ По този начин сайтът ще отпадне от индексирането, но връзките към други страници ще бъдат следвани. Това няма да наруши по никакъв начин тяхната важност.

Мета тагове роботи, meta tags robots

Това означава: „Индексирай тази страница и следвай линковете в нея.“ Ако сайтът е ваш и никой друг освен вас не го администрира, то спокойно можете да използвате тези мета тагове, защото вие ще създавате връзки в него и вие най-добре знаете накъде водят те.

Надяваме се да сме Ви били полезни с тази статия. Очаквайте скоро нови и интересни теми в блога.

 

Мета тагове (Meta tags)
5 (100%) 1 vote