Онлайн отзиви, оценки и коментари

По какъв начин влияят на Local SEO и защо са от такова голямо значение за челните Ви позиции в търсачките?

Онлайн отзиви, оценки и коментари

Онлайн отзиви, оценки и коментари

Онлайн отзиви, оценки, коментари, ревюта, feedbacks… Как тези на пръв поглед най-обикновени потребителски мнения правят един бизнес по-успешен от друг? Всички ние им се доверяваме, дори да съществува реалната възможност да не са искрени. И наистина ли могат до такава степен да са важни, че да влияят дори и на SEO оптимизацията на даден сайт? Отговорът е ДА!

Ако Вие вече сте изградили и следвате своя бизнес стратегия, която е успешна и плодотворна, значи имате повод да се поздравите и потупате по гърба в знак на себепохвала. Настоящата статия обаче е за онези бизнесмени и предприемачи сред Вас, които виждат и усещат, че нещо не върви, че нещо трябва да се промени.

В условията на непрекъснат технологично-комуникационен подем и времена, в които около 90% от потребителите, които пазаруват онлайн се повлияват от видяното в интернет, какво мислите Вие, който сте собственик на даден бранд? Обърнали ли сте внимание на тази статистика? Предприели ли сте необходимите мерки, за да прогресирате и да се разраствате?

Онлайн отзиви, оценки и коментари

Онлайн отзиви, оценки и коментари

Без значение от къде сте тръгнали или може би тепърва тръгвате и къде искате да се озовете, независимо от това къде в йерархията се намирате в момента, онлайн отзивите и оценки, оставени за даден продукт или услуга, са сред основните условия, въз основа на които Вие можете да постигнете висок ръст в продажбите си, в привличането и задържането на нови и настоящи клиенти, които да гарантират по-нататъшния Ви възход.

Върху какво всъщност оказват влияние т.нар. онлайн отзиви:

  • Върху решенията на потребителите дали да купят от Вас, или не;
  • Върху кои от резултатите в търсачките ще бъде кликнато и кои ще бъдат пропуснати;
  • Върху Вашите позиции в търсачките, а от там и върху търсенето Ви на пазара.

Това превръща онлайн отзивите в също толкова важен момент за Вашето Local SEO, колкото и on-page оптимизацията на Вашия сайт.

Поставяйки акцент върху силата и ролята на онлайн отзивите от страна на потенциалния потребител, ние всъщност говорим за тяхното отражение върху неговите решения – съзнателни и подсъзнателни, за това как тези отзиви водят до по-висок пазарен дял, а от там и за придобиването на повече дивиденти от Ваша страна. Имаме за цел да Ви дадем съвети как да подобрите позициите си в търсачките, предприемайки успешна Local SEO кампания и да планирате ефективна онлайн репутация.

Защо потребителите обръщат внимание на онлайн отзивите?

Преди да започнем да цитираме статистически извлечени данни относно това по какъв начин потребителите се ръководят от написаните онлайн отзиви за дадена стока/услуга при избора си да купуват, е важно да установим къде попадат те в този покупателен кръг. Това означава да се обърне внимание както на техните възможности, така и на цената на предлаганите от Вас продукти и услуги.

Обикновено сърфиращият в интернет е установил от какво всъщност има нужда и на какво да се спре веднага щом погледът му попадне върху броя преглеждания на дадената фирма в мрежата – колкото по-голям, толкова по-добре. По това си прави изводи доколко въпросната фирма ще успее в максимална степен да удовлетвори нуждите му, така както е удовлетворила потребностите и на други като него.

Ключовият момент тук, който трябва да отбележим е следният – психологическата празнина между четенето на оставен коментар / отзив или брой преглеждания и взимането на решение дали да се купи, или не, на практика е толкова малка, че оказва влияние върху желанията на потребителя почти моментално. Тоест, бидейки собственик на даден бизнес, е редно да знаете, че онлайн репутацията Ви е тази, която може или да Ви изстреля на предни позиции в търсачките, или да Ви разори напълно.

Разбира се, положителните отзиви и коментари биха повлияли благоприятно върху решението на потребителите да купят в 90% от случаите, докато в 86% от случаите, при прочитането на лоши отзиви, те се пренасочват към друга фирма, предлагаща сходни на Вашите продукти и/-ли услуги.

Позитивни и негативни отзиви и коментари

Позитивни и негативни отзиви и коментари

По груби сметки около 67% от онлайн потребителите биха прочели до 6 отзива преди да вземат окончателно решение ще купуват ли, или не.

Онлайн отзиви, оценки и коментари

Онлайн отзиви, оценки и коментари

Надяваме се, че извлечените сведения ще Ви помогнат да осъзнаете, от позицията на потребител, колко важни са всъщност оставените онлайн отзиви и оценки за формирането на нагласа за купуване. А сега ще се спрем и на това защо те са положителен сигнал при изграждането на  Local SEO оптимизация.

Онлайн отзиви и оценки – защо са от значение за Local SEO?

Търсачките обичат онлайн отзивите и оценките поради една основна причина – потребителите също ги обичат! Интернет браузърите са експерти при предоставянето на възможно най-точна и подробна информация на сърфиращите за търсеното от тях, докато са в движение или вкъщи. Това благоприятства по-бързото вземане на решение от тяхна страна, както и предвиждане какво ще бъде то. Колкото по-бързо могат да се информират, толкова по-често потребителите ще се допитват до тези търсачки! Вижте този скрийншот на резултати от Google, отнасящ се за ключовата фраза „ресторант София“:

Оставени оценки и отзиви за "ресторант София"

Оставени оценки и отзиви за „ресторант София“

Всъщност по данни на MOZ’s Local Search Ranking Factors Survey оставените онлайн отзиви формират 10% от това по какъв начин Google и останалите търсачки ще подредят резултатите по зададена ключова дума или фраза при местно търсене.

Ranking factors, 10% from reviews

10,3% зависи от оставените отзиви

Изграждане на стратегия за получаване на повече онлайн отзиви

Преди да предприемете каквито и да било мерки за създаване на стратегия за привличане на потребителски интерес, а оттам – за придобиване на онлайн отзиви, оценки и ревюта, на нас ни изглежда добра идея да Ви насочим към някои ключови моменти, на основата на които платформите за оставяне на отзиви биха работили възможно най-успешно за Вас.

За да Ви ориентираме правилно, просто стартирайте Google и в полето за търсене напишете “

[търсената от Вас стока/услуга] + мнения/отзиви“ и вижте кои сайтове излизат на челни позиции. Например:

„Български обувки мнения“

Все пак, едно нещо, на което трябва да Ви обърнем внимание, е, че някои платформи за онлайн отзиви поддържат потока им основно в сайта, в който са интегрирани, докато други обединяват своите отзиви с тези на други търсачки.

Друго нещо, което трябва да имате предвид преди да Ви покажем как да се сдобиете с повече отзиви, е различната политика за оставяне на отзиви / оценки, която има всяка отделна платформа и към която Вие трябва да се придържате. Можем да Ви посочим някои платформи за оставяне на отзиви / оценки, каквито са например: Google+ Local, CitySearch, Foursquare, Yelp, Yp.com и т.н., като разликата между тях например е, че Yelp e максимално стриктна и подозрителна към всяко действие, което може да бъде отчетено като съмнително или измамно по отношение на броя отзиви, а други  „умеят да правят компромиси“.

Отзиви / оценки могат да се оставят на много места, включително и в социалните мрежи, каквито са Facebook и G+. За да се опитате да съберете колкото се може повече, е нужно да отделите малко време и да комуникирате с потребителите. Във Facebook например можете да проведете игра от типа Харесай-Сподели, където някой от участниците ще спечели определена награда. В лично съобщение можете да му изпратите поздравления за спечелената награда, накратко да му предложите най-новата изгодна оферта за услуга или продукт, който в момента предлагате и да го помолите да остави отзив за Вас/Вашия бранд във Facebook или G+. Повярвайте, ако се обърнете към хората лично и искрено, почти в 99% от случаите те откликват позитивно. Колкото повече комуникирате с тях, толкова повече онлайн отзиви и оценки ще съберете. Дори след кратък разговор с клиентите, които Ви посещават на място в магазина/офиса/търговския обект, бихте могли, така да се каже, да „пофлиртувате“ с тях и просто най-човешки да ги помолите да оставят отзив за Вас, ако са доволни от услугите или продуктите, които предлагате.

Управление на онлайн репутация

Навярно сега се питате как да постъпите или отговорите, ако се случи така, че да станете обект на критика и получите негативно мнение. Преди това Ви препоръчваме следното: запознайте се с настройките на услуги като Google Alerts, за да бъдете известявани винаги когато Вашата фирма е спомената онлайн. По този начин ще сте предприели адекватни стъпки за управлението на Вашата онлайн репутация. Най-много от всичко искаме да Ви спестим раздразнението и високото кръвно налягане, когато получите критика, защото, вярвайте ни, такава винаги ще има – дори когато е безпочвена и неоснователна!

Онлайн репутация при оставяне на отзив или коментар

Онлайн репутация

Първосигнално ще Ви засърбят пръстите да отвърнете подобаващо на удара, но това не би било рационално. По-скоро трябва да се въздържите и да оставите негативните думи да си висят във въздуха, защото, както може би се досещате, местата за оставяне на мнения и коментари, са такива, на които хората могат и да Ви хвалят, и да се оплакват. Когато липсват каквито и да било думи на критика и/-ли оплаквания, се превръщате в съмнителни търговци. Хубаво е да има нещо различно, просто за цвят!

Гледайте на отзивите и оставените коментари като форма на дискусия, която, ако ще взимате участие, да обезвредите с премерени думи и дълбоко поет въздух, да се опитате да разберете откъде идва недоволството на отсрещната страна, да се опитате да разрешите въпроса и ако е възможно – да изтъкнете позитивното в цялата ситуация.

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, е, че неодобренията вероятно са продиктувани и катализирани в резултат от вътрешните монолози на онзи, който негодува, както и от стремежите му да се докаже като по-добър и компетентен от Вас. Ако се придържате към това, ще стигнете до разковничето и няма да бъдете така афектирани, както ако се поддадете на импулса да отвърнете на удара с удар. Това е всъщност начин да привлекат вниманието Ви, макар и по по-неприятен начин.

Казано с няколко думи – всичко е във Вашите ръце! Надяваме се, че успяхме да Ви насочим към действията, които трябва да предприемете, за да подобрите позициите си в търсачките, както и да увеличите посещаемостта и добрите отзиви за Вас и бизнеса Ви! Пожелаваме Ви успех!

P.S. Ще се радваме да оставите отзив за нас във Facebook или коментар, ако статията е била полезна за Вас 🙂

 

Онлайн отзиви, оценки и коментари
Оценете тази страница