Психология на цветовете и Web – Design или как цветовете влияят на посетилите във Вашия уеб сайт.

Небезизвестен факт е, че цветовете влияят на човешката психика. Точно поради тази причина не трябва да се подценява силата им. Специалистите ни съветват да подбираме умело цветовете за уеб сайта ни, тъй като цветовете могат да предизвикат различни емоции – някои, от които могат да ни помогнат, докато други да намалят желанието на потребителя да пазарува, например.

Червен – Предизвиква мощни емоции – както положителни, така и отрицателни. Трябва да се използва много умело. Създава усещане за неотложност – ето защо е използван в промоционални кампании. Забелязали ли сте как в заведенията за бързо хранене е използван този цвят, това се дължи на силата на червения цвят, който възбужда апетита. Освен това усилва пулса, затова е избиран и за цветове на коли и бельо.

Оранжев – Оранжевото създава усещане за топлата и е асоцииран със слънцето.  Подходящ е за организации с нестопанска цел, тъй като е закачлив цвят. По- тъмните нюанси на оранжевото се свързват със есента. По тази причина този цвят е подходящ за „земни“ марки. Считан е за „евтин“ цвят, което не е за подценяване при избиране за цвят при промоции.

Жълт – Асоциира се с думи като : младост, щастие, забавление, слънце и лято казано по друг начин подбужда положителни емоции. Важно е да се отчете фактът, че някои оттенъци на жълтото могат да дразнят окото. Добре е да се съчетава с по – тъмни цветове при изработка на визии или лога – в тези случаи притежава силно положително влияние.

Зелен – Според психолозите зеленият цвят действа успокояващо. Не дразни очите и е считан за един от символите на здравето. Имаме силна връзка с този цвят, тъй като се асоциира с живота. Използва се от брандове в здравния сектор и здравословното хранене – като аптеки и био магазини.

Син  – Има силен и успокоителен ефект върху съзнанието. Смята се, че е цветът на разума, силата, мъдростта и доверието, затова има толкова широка употреба. За разлика от червения цвят, който възбужда апетита, синият цвят има обратният ефект при храната. Това се дължи  на факта, че в природата няма плод или зеленчук, чийто цвят да е син.

Лилав – От дълбока древност лилавият цвят е бил символ на кралски особи и превъзходството.  Използва се от марки, които искат да бъдат приемани като престижни. В някои случаи може да се асоциира и с думи като екстравагантност или натруфеност.

Розов – Без съмнение розовият цвят символизира женствеността и жената. Може да се използва и за придаване свежест определен бранд. Събужда положителни емоции.

Черен – Черното е силен цвят, който се свързва с лукса и властта.  Утвърдените марки се отличават със своите лога, които са прости и в черно – бялата гама. В комбинация със светъл цвят – резултатът е изисканост и стил. Няма еднакво влияние в различните сектори: В света на модата е възприеман положително, докато в сферата на здравеопазването има отрицателен ефект.

Психология на цветовете и Web – Design или как цветовете влияят на посетилите във Вашия уебсай

Web дизайн и цветовете

Ролята на цветовете безсъмнено е изключително силна. Трябва да се осведомим предварително при избора на даден цвят за влиянието му върху човешката психика. Както цветовете, така и други фактори влияят върху посещаемостта, но един от най – мощните фактори, спомагащ за увеличаването на броя посетители на сайта ни е да бъде оптимизиран. SEO оптимизация е ключът към достигане на челни позиции при търсене в търсачките.

Психология на цветовете и Web – Design или как цветовете влияят на посетилите във Вашия уебсайт.
5 (100%) 1 vote