9-те елемента на успешната стратегия за привличане на клиенти в социалните мрежи – част 1.

За никого не е тайна каква мощ се крие в социалните платформи по отношение на търсенето, предлагането и продажбите. Само този, който не се е възползвал от преимуществата, които Facebook, Twitter, Instagram, G+ и техни подобни предлагат, само той не знае какво е изпуснал! Наред със социалните медии, SEO оптимизацията е мощен инструмент в дигиталния маркетинг, чрез който вашия уеб сайт може да бъде популязиран и да излиза на първо място в търсачката на Гугъл.

Успешна маркетинг стратегия в 9 стъпки

Успешна маркетинг стратегия в 9 стъпки

Когато започнете да спрягате своето хоби или дейност като могъщо оръжие за изкарване на стабилни доходи, ще се случат 2 неща. На първо място, ще отправите поглед към тези 9 елемента на успешната стратегия за привличане на клиенти в социалните мрежи. На второ място, ще генерирате печалби, за които дори не сте си мечтали! А щом сте предприели първата стъпка, значи е време да преминем и към същинската част на статията.

  1. Изяснете основната цел, която преследвате!

Знаете от къде сте тръгнали, но знаете ли точно къде отивате? Изкристализирала ли е идеята напълно в съзнанието Ви? Можете да публикувате всевъзможно съдържание, уникално, оригинално, неподправено, на да си стоите точно там, откъдето сте тръгнали. Престижът на социалните мрежи се уронва, ако не знаете какво точно желаете да постигнете с тяхна помощ. Навярно искате да обхванете повече потенциални клиенти, да увеличите ангажираността на сърфиращите с дейността си или нещо друго. Докато не си кажете: „Аз искам ето това“, няма да можете да постигнете нищо. И ще се лутате, докато конкуренцията трупа активи.

  1. Колко често правите публикации в социалните мрежи?

Не си мислете, че ако публикувате веднъж седмично изпипани до последния детайл публикации, ще жънете резултати. 2-3-4 пъти на седмица е оптималният вариант, който ще Ви донесе повече облаги. Имайте предвид и съдържанието, което ще публикувате – gif, видеа, изображения, текстове – всички те носят различен по размер зрителен поток. Посочените в този си вид формати всъщност е отражение и на успеха, който можете да очаквате в низходящ ред.

Приоритетни са задвижваните, динамични публикации, докато текстовете остават по-слабо атрактивни. Обвържете съдържанието с честотата, правете разнообразни по своя вид постове – по 2,3 седмично. След това…оставете мрежите да работят за Вас.

  1. Честота не означава качество на съдържанието!

Никога не публикувайте съдържание, което не е перфектно оформено! Работата през пръсти ще направи и парите да текат през пръстите Ви. А от това няма полза никой. Изяснихме оптималният брой публикации, както и необходимостта те да бъдат обвързани с титулярната им цел. Следва да се ангажирате с качеството, което предлагате.

Ако съдържанието НЕ е:

  • Полезно;
  • Интересно;
  • Привлекателно,

то Вие няма да успеете да се доберете до широката аудитория. Колкото повече Ви харесват, споделят и коментират, толкова по-добре за Вашия бранд и име.

Избягвайте еднообразните постове. Бъдете винаги актуални и атрактивни.

Според едни от последните проучвания на Forbes полезното, интересното и ангажиращо вниманието съдържание носи двустранни облаги. От една страна, четящият се обогатява, а от друга, публикуващият печели повече популярност в мрежата. Какво по-хубаво от това?

Успешна маркетинг стратегия в 9 стъпки

Успешна маркетинг стратегия в 9 стъпки

  1. Направете задълбочен анализ на дейността си

Анализът може да бъде под формата на:

Първоначален медиен одит на компанията Ви, ако сте юридическо лице, или на временното Ви позициониране преди да станете такова. Одитът обикновено се прави от хора, специалисти в посочената областта, външни за Вас и това, което вършите.

Състезателната нотка е друг аспект на задълбочения анализ. Обърнете внимание на конкурентите, които се занимават с това, с което се занимавате и Вие. Състезателната нотка се изразява в съревнованието, в което участвате с цел привличането на клиентите. Какво съдържание публикуват те? Колко активни са? Кое се харесва повече и кое – не съвсем?

  1. Правилно ли разпределяте разходите си?

Един от множеството плюсове на социалните мрежи е, че те могат да правят реклама на бизнеса Ви бързо, ефикасно и евтино. Разбира се, всичко безплатно е нож с две остриета, но минималните разходи, които решите да направите, ще Ви се върнат в пъти повече. Когато предприемате рекламна кампания, минимален бюджет е напълно достатъчен за постигането на желаното от Вас.

 Например, Facebook Ads Ви позволява да фиксирате до стотинка нужния Ви бюджет, като Ви насочва какви резултати и ползи да очаквате в бъдеще време. Повече за Facebook рекламата, можете да прочетете в статията ни, посветена на посочената тема.

(следва продължение)

Успешна маркетинг стратегия в 9 стъпки – част 1
5 (100%) 1 vote