Колко време отнема на Link Building да повлияе на класирането на сайта Ви в търсачките

Ако сте SEO специалист, използването на Link Building (изграждане на мрежа от линкове) като тактика е задължително. Особено, ако работите за някоя престижна фирма, все по-често ще Ви вълнува въпросът: „Кога ще получим възвръщаемост на нашите инвестиции и в какъв размер ще бъдат те?“.

Това са въпроси, които сме си задавали и ние, и то не веднъж.  Истината е, че link building ( линк билдинг ) не оказва влияние върху класирането веднага. Както при всяко нещо и тук се изисква време. Поради тази причина е трудно да се изкачи определен линк в SERP класирането, докато не бъдат свързани още няколко други такива. Освен това е необходимо да се направят one-page промени, които имат за цел да повишат самия рейтинг на сайта Ви.

Какво говорят подробните проучвания за Link Building?

 • I – Отнема средно 10 седмици, за да се забележи скок от 1 пункт в изкачването на сайта.Link building -линк билдинг

  Колкото повече линкове има в страницата, толкова по-бързо идват резултатите. Ако направим съпоставка например между сайт, в който са поместени 20 линка и такъв, в който има 26 линка, вторият ще се изкачи по-бързо на челни позиции, отколкото този, който съдържа по-малко линкове в себе си. Първоначално, всеки линк оказва незначителен ефект, но във времето тази ефективност нараства. А в случай, че наведнъж добавите няколко линка, резултати не само ще дойдат по-бързо, но и ще бъдат по-високи.

 • II – Колкото по-нисък е рейтингът на сайта, толкова по-голям ефект оказва link building на неговото класиране.Link building -линк билдинг

  Подробното проучване на сайтовете показва, че класираните такива на първа страница в SERP не са отчели големи промени в рейтинга си, когато е съществувал само един линк. Такива обаче, които са имали повече линкове в съдържанието си, са отчели изкачване с пункт в рамките на 8-9 седмици, контрастно на първите, чиито резултати са се повишили с единица величина чак след 22-рата седмица.

 • III – По-високото Domain Authority (DA) ще повиши резултатите по-бързо.Link building -линк билдинг

  Domain Authority (DA) представлява скала от 0 до 100 точки, която предвижда с какво темпо ще се класира Вашият сайт на челни позиции в търсачките. Колкото по-високо е то, толкова по-голям рейтинг ще имате. Неписано правило е да не инвестираме време и пари в сайтове, чиито DA е по-нисък от 25 пункта, защото това означава, че те са лишени от стойност и покачването на рейтинга им чрез линк/-ове ще става много, много бавно.

  В интерес на истината и DA между 0 и 25, и DA между 25 и 50 пункта показват голям скок в рейтинга едва след 10-тата седмица, но все пак във втория случай шансовете за по-бързо изкачване са двойни. Това е така, защото сайтовете с по-високо DA се преглеждат по-често, но има и друга причина, която се корени в самия алгоритъм –на Google му отнема повече време, за да се „довери“ на сайт с по-ниско качество.

  Не бързайте да си мислите обаче, че ако започнете Link building сега, резултатите ще дойдат след точно 10 дни. Всяка стъпка от този процес отнема различно по своята продължителност време, което зависи от фирмата, за която работите и от ресурсите, с които вече разполагате. Представяме Ви списък от стъпки, които трябва да имате предвид:

 1. Да попаднете на подходящите ресурси: да наемете агенция, Page Rank специалисти или специалисти по link building. Най-бързият начин да постигнете целта си е като наемете агенция за SEO оптимизация. Във всеки случай, времето, необходимо да повишите своя рейтинг отнема няколко месеца. Стремежът Ви трябва да е насочен към хора с опит в посочената област, опит в обслужването на клиенти и/-ли блогъри, които са създали здрава общност помежду си. Съвместната работа с Page Rank екип трябва да започне почти веднага със стартирането на проекта. Успехът на тази стратегия варира в зависимост от това дали сте насочили усилията си към изграждането на основен DA Link building или към такъв, който е за всяка страница поотделно. В първия случай, работата ще отнеме по-малко време, докато във втория – тя се удължава. Струва си да Ви обърнем внимание на следното нещо – едва ли има SEO познавач, който да разчита единствено на Page Rank помощ за задвижване на цялостната стратегия по изграждането на link building. Все пак, дори и да имате ограничен бюджет, намерете начин да си набавите специалист в посочената област.
 1. Запознаване с link building стратегията Ви.
  След като веднъж сте наели хора, които да се заемат с изготвянето на подходяща link building стратегия, идва моментът, в който да се запознаете и със самата нея.
  На първо място, приемете бизнеса си като ресурс. На второ място, експертните Ви познания също са безценно средство за постигане на желаната цел. На трето място – обърнете особено внимание на инфографиките! На четвърто – публикуване на специфични проучвания. Потенциалът Ви е в пряка зависимост от това с какво по-точно се занимавате, както и дали сте запознати в достатъчно голяма дълбочина с решенията, които бизнесът Ви предлага на потребителите. Обърнете внимание и на фирмите, които имат сходна на Вашата дейност, проучете ги, разберете от форуми и сайтове по какъв начин можете да се превърнете в техни гъвкави конкуренти. Хората винаги се оглеждат за онлайн помощ и навярно във Вашата практика разполагате с полезни знания от някоя област, която можете да споделите. Направете го – дайте безплатен достъп до важни сведения и ще спечелите симпатиите на потребителите за отрицателно време. За целта трябва да се поинтересувате към кои сайтове би било добре да се прикачите, така че потребителите им да започнат да обръщат внимание и на Вас. В последно време, SEO специалистите може би малко прекаляват с употребата на инфографиките, но истината е, че тези от тях, които са с високо качество, привличат голям поток от внимание. Имайте предвид следното: ако не може да се има доверие на екипа от хора, които сте наели, ако не сте изградили близост между себе си и Page Rank екипа, с който работите, можете да останете неприятно изненадани и да установите, че в много от публикациите се съдържат Ваши инфографики, които обаче не правят препратка към сайта Ви. А за тази злоупотреба можете да вините единствено тях. За да се сдобиете с качествени инфографики, ще Ви бъдат необходими завладяваща идея, любопитни факти/данни и прецизен дизайнер. Ще Ви отнеме определено време, но резултатът със сигурност ще си заслужава.Проучванията в дълбочина отнемат от около месец до три. Напишете статия или някакво съдържание, което се базира на уникални разкрития, на неразгласена в мрежата информация и ще си спечелите бум от харесвания и споделяния, без да сте вмъкнали някакъв визуален компонент. Това върши страхотна работа, особено когато става дума за фирми-специалисти в някоя област, в която няма кой знае каква конкуренция. Очаквайте и писането да Ви отнеме също толкова време, колкото би отнела една инфографика на дизайнера ѝ.
 1. Преминаване към действие.
  След като вече разполагате с окончателно завършената си стратегия, следва да се свържете поотделно с всеки потенциален бъдещ клиент, може би дори да им пишете и втори, и трети, и четвърти път, докато Ви обърнат някакво внимание. Напълно е възможно да привлечете погледите на някои от тях и дори да Ви отговорят, но за да не се разочаровате, Ви съветваме да не прибързвате със заключенията, тъй като Вие не им плащате, за да Ви обърнат внимание, те го правят по свое усмотрение, което автоматично Ви праща на края на списъка с приоритетите им.

Колко време отнема една link building кампания?

Една link building кампания може да Ви отнеме до 6 месеца от нейното стартиране, та чак до финализирането ѝ и дочакването на първите осезаеми резултати. Но не забравяйте: SEO оптимизация е инвестиция – в сайта Ви, във фирмата Ви, във Вас самите. А тя си заслужава повече от всяка друга, когато искате да разширявате хоризонтите си в киберпространството!

От целия екип на WebniMe – Успех!

 

Колко Link Building влияе на класирането в търсачките?
Оценете тази страница